PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Küresel ısınma Ege'nin 5 yıldızını vurdu!!!

fenriz_werve
08-22-2007, 09:11 AM
Türkiye ekonomisinin önde gelen tarımsal girdileri arasında yer alan ve Ege’de ‘tarımın beş yıldızı’ olarak tanımlanan üzüm, incir, zeytin, pamuk ve tütünde küresel ısınmaya bağlı kuraklık nedeniyle yüzde 25 ile 40 arasında değişen oranlarda verim düşüşü bekleniyor.
Çekirdeksiz kuru üzümün merkezi konumundaki Manisa’da üretici, ba€ bozumuna başladı. Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, çekirdeksiz kuru üzümde 2006’da 240 bin ton olan rekoltenin 2007’de yüzde 20 inişle 225 bin tona düşeceğini belirtti. Bu arada son beş yılda ortalama yıllık 60 bin ton üretimin yapıldığı Büyük ve Küçük Menderes havzalarında, bu yıl susuzluk nedeniyle yüzde 40 oranında verim düşüşüyle 35-40 bin tonluk incir üretimi bekleniyor. Tariş İncir Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Karazor, incir alım fiyatlarının bu yıl ilk kez 2 dolar olarak belirlendiğini kaydederek, ''2.5 YTL olarak avans fiyat açıkladık. Üzerine de çıkabilir. Tüketicinin üründen soğumaması gerekiyor'' dedi.

En önemli düşüş tütünde
Ege’de tarım ürünleri arasında en önemli düşüş ise tütünde görülüyor. Tütün Eksperleri Derneği Başkanı Oktay Çelik, bu yıl kuraklık nedeniyle yüzde 25 oranında verim kaybı yaşanacağını belirtti. Çelik, ''Ege’de 70 bin tonluk sözleşmeye rağmen 50 bin ton olarak gerçekleşecek'' diye konuştu.
Pamukta da tütünde olduğu gibi ekili alan ve üretim miktarlarında düşüş gözleniyor. Tariş Pamuk Birliği Başkanı Basri Özçoban, ''Ekim alanlarındaki daralma ve kuraklık sonucu üretimin yaklaşık yüzde 50 oranında düşeceğini, 394 bin 575 ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz'' dedi.
Zeytinyağında kuraklığın etkileri ise henüz belirlenemiyor. Etkilerinin gelecek aydan itibaren belli olacağını belirten üreticiler, yüzde 20-25 arası verim düşüşü görülebileceğini vurguladı.

İzmir, Türkiye’nin en kurak ikinci ili

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan ''Kuraklık Değerlendirme Raporu'' açıklandı. Son dokuz ayın değerlendirildiği çalışmaya göre İzmir, Balıkesir Bandırma’dan sonra Türkiye’nin en kurak ikinci yeri oldu. Raporu açıklayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Kamil Okyay Sındır, ''İzmir artık ‘çok şiddetli kurak’ sınıfında. Ege’de onu Aydın, Manisa ve Muğla izliyor. Bölgemizdeki ürün kaybı yüzde 50 civarında'' dedi. Kuraklığın ürün kaybı olarak maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu söyleyen Sındır, şunları kaydetti: ''Kuraklık bir doğal afettir. Zararlarının karşılanması devletin en temel görevlerinden biridir. Kuraklığın maliyeti sadece çiftçinin sırtına yüklenmemelidir.''
Alıntıdır...

eda_merve:)
08-22-2007, 11:42 AM
herşey gün geçtikçe kötü oluyor..küresel ısınmayı engelliyecek tedbirlere ne oldu?neden hiçbir şey iyiye değilde kötüye gitmeye devam ediyor?..
paylaştığın için çok sağol..

ezgi_merve
08-22-2007, 09:35 PM
sağol paylaştığın için fenriz_werve eda_merve:) sana katılıyorum

fenriz_werve
08-23-2007, 08:41 AM
Bugün ege bölgesinin 5 yıldızı yarın karadeniz bölgesinin 5 yıldızı çok kötü yani...çok teşekkürler eda_merve:) ve ezgi_merve yorumlar için sizin desteğinizle ben bu siteye daha neler yapacağım...

sılaa
08-24-2007, 03:15 PM
çok üzücü
paylaşım için sağol

SeDaNuR_2
08-30-2007, 09:28 AM
paylaşım için sağol

biricikmervem
08-30-2007, 06:23 PM
ben ege de yaşıyorum ve bu durum çok üzücü paylaştığın için teşekkürler

almiş
08-31-2007, 08:08 PM
çok üzücü paylaşım için sağol.

::ThERoCkULL::
09-01-2007, 03:40 PM
herşey gün geçtikçe kötü oluyor..küresel ısınmayı engelliyecek tedbirlere ne oldu?neden hiçbir şey iyiye değilde kötüye gitmeye devam ediyor?..
paylaştığın için çok sağol..
ewt ya niye böyle :aglayan: