PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SUSUZLUK

aceminesli
06-30-2007, 02:46 PM
bildiğiniz gibi su oranı azalıyor
ve bunla ilgili yazılar
Türkiye’de önümüzdeki yıllardan itibaren su sıkıntısı yaşanacağına dikkat çeken uzmanlar, gittikçe tükenen su kaynaklarını korumanın yollarını arıyor.İSTANBUL - Türkiye Çevre Koruma ve Yeşillendirme Kurumu tarafından düzenlenen ‘İklim Değişikliği ve Suya Etkileri’ başlıklı panelde bir araya gelen uzmanlar Türkiye’de gerekli önlemler alınmadığı için doğal yollarla gelen suyun büyük bölümünün denizlere karışarak yok olduğunu belirtti
Panelde konuşan Su Vakfı Başkanı Zekai Şen bunu önlemek için daha fazla baraj inşa ediyerek suyun biriktirilebileceğini söyledi. Şen, bir diğer önlem olarak da suyun daha bol olduğu, Karadeniz, Marmara ve Toros bölgelerinden, su sıkıntısının yaşandığı Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerine su transferi yapılabileceğini belirtti.

2100 yılına kadar gerçekleşebilecek senaryoların üzerinde çalıştıklarını belirten uzmanlar, yaklaşık 6 ay içerisinde Türkiye’nin tarım ve yağış haritasını çıkartacaklarını söyledi.

BAŞKA BİR YAZI

Küresel ısınma ve yanlış sulama teknikleri özellikle Akdeniz bölgesindeki kuraklığın şiddetini daha da arttırıyor. Bu yıl İç Anadolu, Güneydoğu ve kısmen de Doğu Anadolu'da kuraklık nedeniyle hasat dönemi verimsiz geçti. Yapılan tüm öngörüler, 2025'te özellikle Türkiye, Mısır ve Suriye'de küresel ısınmayla beraber yağış miktarının yüzde 25 düşeceğini ve çölleşmenin en üst boyutlara ulaşacağını gösteriyor.

Akdeniz'de sulanan tarım alanları son 45 yılda iki kat arttı. Türkiye'de su kaynaklarına yönelik en fazla tüketim tarımsal su kullanımında. Tarımda yüzde 88.5 oranında yapılan ''vahşi sulama'' sonucu suyun önemli kısmı yolda kayboluyor. Buna karşılık yağmur sulama yüzde 8.5, damla sulama ise yalnızca yüzde 3.

Türkiye, 1960'larda 28 milyon nüfusuyla kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 4 bin metreküp ile su zengini olarak nitelenirken bugün 70 milyonluk nüfusuyla ve 1400 metreküp ile su sıkıntısı çeken ülkeler arasında yerini aldı.

Barajlar Kaynakları Tüketiyor
İspanya, Fransa, Türkiye; Akdeniz'de en fazla baraj yapan ülkeler arasında sayılıyor. İspanya, 1300 barajıyla ilk sırada. Şu anda Türkiye'de 86 büyük ölçekli (15 metreden daha derin) ve 124 küçük baraj planlama ve yapım aşamasında. Her geçen gün giderek artan su talebini karşılamak için daha fazla sulama amaçlı baraj yapılması ise su kaynaklarının tükenmesine yol açıyor.

Konya Çöle Dönüştü
Kaçak kuyularla yeraltı suyunun tüketilmesi ise Türkiye'nin özellikle İç Anadolu Bölgesi'nin doğal kaynaklarını, biyolojik çeşitliliğini ve ekonomisini tehdit eden önemli bir sorun. WWF Türkiye Genel Müdürü Dr. Filiz Demirayak , suyun akılcı kullanımı projesi kapsamında 3 yıldır çalışma yaptıkları Konya Kapalı Havzası'nda 50 bin kaçak kuyu bulunduğunun ve her yıl yeraltı suyu seviyesinin 2-3 metre düştüğünün tespit edildiğini anlattı. Demirayak, Akdeniz genelinde yağış miktarında yüzde 20'lik bir azalma görülürken buna karşılık su talebinin son elli yılda iki kat arttığının altını çizdi.

TEMA Vakfı Kırsal Kalkınma Birimi Sorumlusu Mustafa Uzbilek de ilkbahar yağmurlarının yaza kaydığını anımsatarak, ''Yağış rejiminin değişmesi hasat dönemini etkilediği için verim düştü. Ağaçlandırmayı arttırmak gerekiyor. Sulama tipi değiştirilmeli'' diye konuştu.

merfe_eliff
06-30-2007, 04:42 PM
bilgi icin tesekkurler

GÜLÇİN
06-30-2007, 05:25 PM
çok teşekkürler şu susuzluk konusunda en sinir olduğum şey millet hala halı yıkamaya devam ediyor çok sinirleniyorum.

ezgi_merve
06-30-2007, 05:41 PM
çok teşekkürler şu susuzluk konusunda en sinir olduğum şey millet hala halı yıkamaya devam ediyor çok sinirleniyorum.

SANA KATILIYORUM GÜLÇİN

..........._yeliz
06-30-2007, 06:00 PM
Teşekkürler

merve_fulya
06-30-2007, 06:03 PM
bilgi için teşekürler böyle giderse dünya sussuz kalıcak

aceminesli
07-01-2007, 01:27 PM
bilgi için teşekürler böyle giderse dünya sussuz kalıcak

bencede

SANA KATILIYORUM GÜLÇİN

bende duyarlı olamayan insanlara gıcık oluyorum onlar yüzünden sular kesilebilir ve daha önemlisi dünya susuz kalır bir damla suyun bile büyük önemi var

..........._yeliz
07-01-2007, 06:04 PM
İstanbul'da halı yıkayanlara ceza veriyorlar ama İzmir'de bu uygulama hala yok.Ve İzmir'liler benim gibi insanlar uyarsalarda suyun değerini bilmeden hala sokakta halı yıkıyorlar.Çok kızıyorum ve sinirleniyorum bu duruma.

dragon
07-01-2007, 11:28 PM
herkes harcadığı suya dikkat ederse 1 kaç sene daha susuz kalmayız

merve_fulya
07-02-2007, 07:46 PM
ya evet herkes lütfen daha bilinçli olsun

kübra__merve
07-02-2007, 07:51 PM

SANA KATILIYORUM GÜLÇİN
bnde katılıyorum bide yardım istiyorlar ya:):) bni deli ediyor

..........._yeliz
07-02-2007, 07:55 PM
Resimleri neden eklenti yaptın ki!

kübra__merve
07-02-2007, 09:04 PM
nası yane

fenriz_werve
07-04-2007, 08:43 PM
Herkes suyu idareli kullansa belkide susuzluk sorunu diye birşey olmayacak...

avrilci
08-25-2007, 02:22 PM
evet arkadaşlar bir damla bile bizim için çok önemli hala bencil olan insanlar yüzünden susuz kalıyoruz lütfen biraz bilinçli olalım